Monday, 31 December 2012

SABAH : SEMOGA BUMIMU SUBUR DENGAN ISLAM..
Ku doakan agar bumi itu dirahmati,
Ku doakan agar tanah itu di Redhai,
Kerana penduduknya yang kian melupakan Khaliq,
Memburu nikmat dunia yang akan lenyap,
memburu dengan rakus,
tapi baru kini aku mengerti,
mereka sungguh tidak mengetahuinya...


Alhamdulillah, bersyukur setinggi-tinggi kesyukuran hanya kepada-Mu Ya Allah, yang menjadikan langit dan bumi dan seluruh isinya.

Hanya kepada engkaulah kami menyembah dan hanya kpd engkaulah kami mohon pertolongan
                                                            (Surah Al-fatihah : 5)

Penulisan yang ana kira kurang matang ini, namun ada mesej penting yang ana ingin sampaikan buat hambaNya khasnya buat insan yang menetap di bumi sabah dan sebagai renungan buat benua lainnya.

Alasan ??
Mengapa ana petik ayat ke-5 daripada surah Al-fatihah sebagai pembuka bicara penulisan ini hanyalah kerana beberapa faktor yang ana kira berkaitan dengan kehidupan segelintir ataupun majoriti manusia yang menetap di sabah khususnya.
Semuanya mereka katakan kerana kesempitan hidup. Kesempitan hidup yang mereka rasai, sehingga membawa kepada melupakan Khaliq iaitu pencipta mereka. Urusan dunia mereka kejar, semata-mata untuk mendapatkan sesuap makanan hinggakan mereka lupa untuk solat, mereka lupa untuk berdoa, dan mereka lupa untuk bersyukur. Kerana bagi mereka, masa berjalan dan semua itu membazir masa!

Allahu Robbi, astaghfirullah al’azim. Ana bawakan kisah realiti masyarakat sabah yang benar-benar memerlukan peringatan dan nasihat. pendapat ana yang mungkin salah dan mungkin betul.

Ana melihat sendiri dengan mata ana, bagaimana pantasnya mereka berjalan pantasnya mereka bergerak, untuk mengejar dunia. Ana lihat di sebelah kiri ana, ana lihat pengemis-pengemis yang duduk memohon simpati manusia. Ana ingin tahu apa di hati dan jiwa mereka, tahukah mereka bahawa meminta-minta itu dibenci Allah?

"Dan apabila seseorang manusia ditimpa kesusahan, merayulah ia kepada Kami dalam keadaan berbaring atau duduk ataupun berdiri; dan apabila Kami hapuskan kesusahan itu daripadanya, ia terus membawa cara lamanya seolah-olah Dia tidak pernah merayu kepada Kami memohon hapuskan sebarang kesusahan Yang menimpanya (sebagaimana ia memandang eloknya bawaan itu) Demikianlah dijadikan terasa indah bagi orang-orang yang melampau batas apa yang mereka lakukan"

YUNUS; 12Salah siapa??

Ana tarik nafas panjang-panjang. Ana fikir sejenak, sudah begitu lama ana menyalahkan kejahilan mereka, sudah lama ana mengkritik cara hirup mereka, sudah lama ana menyatakan kealpaan mereka..

mereka tu tanggungjawab kita sa, dorang jadi camtu sebab dorang tidak faham, sebab dorang tidak tahu”
Baru ana sedar dari kealpaan ana, rupanya inilah amanah yang ana dan sahabat-sahabat lain perlu galas. Semua ini bukan salah ereka, semuanya kerana mereka tidak tahu, mereka tidak mengerti dan mereka tidak faham. Mereka sudah lama meninggalkan Al-Quran, dan kita yang membacanyalah yang sepatutnya membawa mereka merasai kembali indahnya Islam itu.
Salah aku rupanya..

Bawak mereka kerana cinta..
Setelah ana sedar, ana patut bawa mereka kembali mencintai islam, membawa mereka kembali pada fitrah. Kerana memang betul apa yang Tun Dr. Mahathir katakan, manusia ini benar-benar mudah lupa. Perlunya ada yang mengingatkan mereka kembali , dan sesungguhnya Allah itu maha pengampun.

Realitinya...
Ana menaiki sebuah van usang, yang merupakan ‘taxi’ di Ranau. Ana mendengar rungutan orang-orang yang sudah berumur, ana mendengar mereka mengatakan ketidakcukupan wang untuk menampung perbelanjaan kehidupan mereka, mendengar rungutan seorang ibu yang baru sahaja menghabiskan separuh dari perbelanjaan untuk membeli keperluan sekolah anak-anaknya, ana tersenyum namun turut sedih.
Semoga Allah meniupkan rasa cukup dalam diri mereka ”
Ana lihat sekeliling , ana melihat buruh yang bertungkus lumus menyiapkan bangunan tanpa mengenal rasa letih dan penat. Ana lihat jam sudah menunjukkan waktu solat, ana terfikir :
“ sudah solatkah mereka ?”
Ana keluar dengan kakak ana , ke sebuah shopping complex yang terletak di tengah-tengah bandar. Selesai sahaja kami makan, terus sahaja menuju ke ruang solat yang ana fikir sangat terpencil dan kecil.
Ana melangkah sahaja ke dalam ruang solat, Allahu Robbi, hanya beberapa orang yang bersujud. Ana bandingkan dengan manusia yang bersesak di ruang-ruang kedai untuk membeli belah, terlalu jauh bezanya.
Mereka semua uzur ke ? ”
Ana menaiki sebuah bas, duduk di hadapan sekali membelakangi pemandu bas. Ana lihat melalui cermin muka di hadapan pemandu, ana lihat kening dan mata yang sayu dan tergambar kepenatan tetapi tetap tersenyum.
“ Alhamdulillah, dia tengah berusaha. Pasti untuk kesenangan keluarganya. Tapi dia sudah solat kah? Mungkin sudah.

Ana teruskan langkah, menuju ke masjid. Dengan niat untuk berjemaah maghrib dan isya’. Sama seperti ana rasakan, hanya dua atau tiga orang sahaja di ruangan muslimat. Dan hanya 1 saf setengah di bahagian muslimin.
“ Hanya inikah kekuatan jamaah islam masa kini ?”

Ana memasuki bilik, ana lihat semuanya sedang menonton drama. Bila azan berkumandang, semua sepertinya tidak mendengarnya.
dorang tak dengar azan ke?”

Ana mendengar remaja yang begitu asyik di lamun cinta, berjaga untuk cinta bukan mahramnya. Merasa sedih kerana disakiti, di curangi atau di marahi. Ketawa dan gembira ketika di hubungi, di sayangi.
“ tapi macamana dengan cinta Allah ? ”

Ana memberikan sepotong ayat al-quran buat sahabat mengerti bahawa kita manusia akan menyesal di hujung waktu.
“ takutkan, azab Allah pada hambaNya”
“ a’ah takut sangat ”
 Tapi tiada perubahan dalam dirinya. 
Salah siapa??
Salah ana. Allahu Robbi.
Terlau banyak insan yang melupakanmu di sini, hingga ana tidak dapat merasa Islam seperti indahnya di kelantan. Ana harapkan sabah juga di harumi dengan keindahan islam. Aamiin ya Robb.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...