Monday 10 June 2013

JOM BUAT ROTI.. hehe



Seterusnya oleh kerana adik ana yang tersayang bernama Kira, sgt2 nk belajar buat roti.. hehe…
Ni resepi2 yang diperlukan yaa… tapi hari ni ana just bg resepi ban manis yaa..

1.       1000g Tepung Roti
2.       20g Yis Segera
3.       460ml air
4.       Garam secukup rasa
5.       Lelemak sayuran (yang warna putih tu)
6.       Gula Castor (gula halus yaa)
7.       Telur lebih kurang 4 biji (200g)
8.       Susu Skim ( Susu serbuk, nak guna dumex pun boleehh.. hehehe)
9.       Pelembut roti ( Bukan ovelet yaa) sejenis tepung..


First skali, kena timbanglah bahan2. Tapi ana malas nk timbang2 ni, campak2 je n akhirnya xjadi.. huhuhu..

Then adun semua BAHAN kering je tau menggunakan mixer hinggalah doh terbentuk.

Barulah korang masukkan yang bahan basah tu, seperti telur , air, lelemak dan pelembut roti yaa..

Pastikan doh terbentuk cantik punya. Ok? Xmelekat2 kat tempat mengadun tu..

Seterusnya peramkan doh selama 1jam suhu 38-42 celcius.

Seterusnya, sebelum membentuk doh, adun doh untuk menghilangkan angin dalam doh.. (urutan doh hehe…) setelah itu, bahagi2kan doh kepada beberapa bahagian dan anggaran besar setiap doh tu ikut korang lah.. xkesah berapa radius doh anda dan berapa kiraan diameternya yaa.. yang penting jangan inifinity sudah la.. (hahaha.. hukhuk. Sori2)

Setelah itu, masukkan inti kedalam doh yang telah di bahagi2 kan..

Untuk mendapatkan doh yang lebih mengenyangkan (besar), peram semula doh yang telah di letak inti selama 1 jam yaa..

Seterusnya, doh boleh di bakar dan bila dah masak, bolehlah makan..

Hiasan tu korang boleh buat ikut suka ya..



faham kan?? hehe

AIS KRIM?? SENANG JE NAK BUAT..


Salam sejahtera kepada semua.. lama tak menulis. agak bz dengan mematangkan diri.. (ayat poyo) 
hari ini ana punya isu lain sikit. CARA2 BUAT AIS KRIM. Sgt2 senang.. jom Check it Out..

Of coz la first skali pastikan korang tau bahan2 untuk membuat ais krim..
Ok.. dah sedia? Tarik nafas, hembus sedikit demi sedikit.. huhhhhhhhh..

Senang gila buat ais krim ni, gila pun xsenang macam ni.. hehe.. sori2..

Bahan2 yang diperlukan adalah :
1.       Satu tin susu cair (xkisah jenama apa2 pun.. pastikan yang ori ya.. )
2.       Satu biji telur
3.       Gula or nak guna susu pekat pun boleh je, 1/3 or ½ ikut la korang nk manis ke x.
4.       Satu sudu besar Ovelet ( warna oren ya..)
5.       Perisa vanilla (kalau xnk letak pun xpeee.. xpaksa pun.. )

Tu je.. hah!! Tu je.. ya bah itu jak, jap lagi bg resepi banyak2 baru tau.. hikhik..
Ok tuan2 dan puan2, sebelum kita memulakan latihan memasak pada hari ini, semua di kehendaki basuh tangan dulu ya.. hehe..

Seterusnya , masukkan semua bahan2 lah ke dalam tempat mengadun ya.. campak je semua bahan2 yang ana bgtau tadi.. jangan ada yang tinggal. Ok?

Dengan menggunakan MIXER mix2 kan semua bahan2 tadi hinggalah jadi cam gambar bawah ni.. cam adunan kek.. kan2… ^____^



Seterusnya, ana guna asingkan kepada dua bahagian. Macam bawah ni..




Satu tu ana bg warna merah , satu g warna putih.. kan…
(korang letaklah perisa kesukaan anda yaa..)

Seteruskan , letakkan kedalam bekas yang comel molek cam gini.. setelah menggunakan pelbagai kuasa magic, akhirnya ais krim ana jadi camni.. ajaibkan??? Kan.. hehehe


 Seterusnya, ana hiaslah ais krim ana dengan chocolate chip. Hentam je, main tabor je.. xyah lah gunakan kemahiran ART and DESIGN anda untuk sesi menabur chocolate chip ya.. hehe.. adui merepek la pulak..
Dan inilah hasil ais krim ana : comel kannnnnnn..
(masuk kepala dalam meriam)


Setelah itu masukkan ais krim anda ke dalam peti sejuk, bukannya dalam KETUHAR ye.. adui.. hehe… dengan temperature yang negative darjah celcius , biarkan selama mana yang anda rasa dah boleh keraskan ais krim anda tu..


Dan ini hasilnya : SODAPPPPPPPPPP bah.. hehe..



hehe.. ana dah pandai buat.. korang bila lagi.. semuanya terletak di tangan anda.. hehe..

 + SELAMAT MENCUBA +

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...