Seterusnya oleh kerana adik ana yang tersayang bernama Kira,
sgt2 nk belajar buat roti.. hehe…
Ni resepi2 yang diperlukan yaa… tapi hari ni ana just bg
resepi ban manis yaa..
1.
1000g Tepung Roti
2.
20g Yis Segera
3.
460ml air
4.
Garam secukup rasa
5.
Lelemak sayuran (yang warna putih tu)
6.
Gula Castor (gula halus yaa)
7.
Telur lebih kurang 4 biji (200g)
8.
Susu Skim ( Susu serbuk, nak guna dumex pun
boleehh.. hehehe)
9.
Pelembut roti ( Bukan ovelet yaa) sejenis
tepung..
First skali, kena timbanglah bahan2. Tapi ana malas nk
timbang2 ni, campak2 je n akhirnya xjadi.. huhuhu..
Then adun semua BAHAN kering je tau menggunakan mixer
hinggalah doh terbentuk.
Barulah korang masukkan yang bahan basah tu, seperti telur ,
air, lelemak dan pelembut roti yaa..
Pastikan doh terbentuk cantik punya. Ok? Xmelekat2 kat
tempat mengadun tu..
Seterusnya peramkan doh selama 1jam suhu 38-42 celcius.
Seterusnya, sebelum membentuk doh, adun doh untuk
menghilangkan angin dalam doh.. (urutan doh hehe…) setelah itu, bahagi2kan doh
kepada beberapa bahagian dan anggaran besar setiap doh tu ikut korang lah..
xkesah berapa radius doh anda dan berapa kiraan diameternya yaa.. yang penting
jangan inifinity sudah la.. (hahaha.. hukhuk. Sori2)
Setelah itu, masukkan inti kedalam doh yang telah di bahagi2
kan..
Untuk mendapatkan doh yang lebih mengenyangkan (besar),
peram semula doh yang telah di letak inti selama 1 jam yaa..
Seterusnya, doh boleh di bakar dan bila dah masak, bolehlah
makan..
Hiasan tu korang boleh buat ikut suka ya..
faham kan?? hehe