Monday 10 June 2013

JOM BUAT ROTI.. hehe



Seterusnya oleh kerana adik ana yang tersayang bernama Kira, sgt2 nk belajar buat roti.. hehe…
Ni resepi2 yang diperlukan yaa… tapi hari ni ana just bg resepi ban manis yaa..

1.       1000g Tepung Roti
2.       20g Yis Segera
3.       460ml air
4.       Garam secukup rasa
5.       Lelemak sayuran (yang warna putih tu)
6.       Gula Castor (gula halus yaa)
7.       Telur lebih kurang 4 biji (200g)
8.       Susu Skim ( Susu serbuk, nak guna dumex pun boleehh.. hehehe)
9.       Pelembut roti ( Bukan ovelet yaa) sejenis tepung..


First skali, kena timbanglah bahan2. Tapi ana malas nk timbang2 ni, campak2 je n akhirnya xjadi.. huhuhu..

Then adun semua BAHAN kering je tau menggunakan mixer hinggalah doh terbentuk.

Barulah korang masukkan yang bahan basah tu, seperti telur , air, lelemak dan pelembut roti yaa..

Pastikan doh terbentuk cantik punya. Ok? Xmelekat2 kat tempat mengadun tu..

Seterusnya peramkan doh selama 1jam suhu 38-42 celcius.

Seterusnya, sebelum membentuk doh, adun doh untuk menghilangkan angin dalam doh.. (urutan doh hehe…) setelah itu, bahagi2kan doh kepada beberapa bahagian dan anggaran besar setiap doh tu ikut korang lah.. xkesah berapa radius doh anda dan berapa kiraan diameternya yaa.. yang penting jangan inifinity sudah la.. (hahaha.. hukhuk. Sori2)

Setelah itu, masukkan inti kedalam doh yang telah di bahagi2 kan..

Untuk mendapatkan doh yang lebih mengenyangkan (besar), peram semula doh yang telah di letak inti selama 1 jam yaa..

Seterusnya, doh boleh di bakar dan bila dah masak, bolehlah makan..

Hiasan tu korang boleh buat ikut suka ya..



faham kan?? hehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...