Wednesday, 19 December 2012

SABAR ITU CANTIK ^.^
Pada zaman dahulu ada seorang yang bernama Abul Hassan yang pergi haji di Baitul Haram. Diwaktu tawaf tiba-tiba ia melihat seorang wanita yang bersinar dan berseri wajahnya.

 "Demi Allah, belum pernah aku melihat wajah secantik dan secerah wanita itu,tidak lain kerana itu pasti kerana tidak pernah risau dan bersedih hati."

Tiba-tiba wanita itu mendengar ucapan Abul Hassan lalu ia bertanya, 

"Apakah katamu hai saudaraku ? Demi Allah aku tetap terbelenggu oleh perasaan dukacita dan luka hati kerana risau, dan seorang pun yang menyekutuinya aku dalam hal ini."

Abu Hassan bertanya, "Bagaimana hal yang merisaukanmu ?" 

Wanita itu menjawab, "Pada suatu hari ketika suamiku sedang menyembelih kambing korban, dan pada aku mempunyai dua orang anak yang sudah boleh bermain dan yang satu masih menyusu, dan ketika aku bangun untuk membuat makanan, tiba-tiba anakku yang agak besar berkata pada adiknya,

 "Hai adikku, sukakah aku tunjukkan padamu bagaimana ayah menyembelih kambing ?" Jawab adiknya, 

"Baiklah kalau begitu ?" 

Lalu disuruh adiknya baring dan disembelihkannya leher adiknya itu. Kemudian dia merasa ketakutan setelah melihat darah memancut keluar dan lari ke bukit yang mana di sana ia dimakan oleh serigala, lalu ayahnya pergi mencari anaknya itu sehingga mati kehausan dan ketika aku letakkan bayiku untuk keluar mencari suamiku, tiba-tiba bayiku merangkak menuju ke periuk yang berisi air panas, ditariknya periuk tersebut dan tumpahlah air panas terkena ke badannya habis melecur kulit badannya. Berita ini terdengar kepada anakku yang telah berkahwin dan tinggal di daerah lain, maka ia jatuh pengsan hingga sampai menuju ajalnya. Dan kini aku tinggal sebatang kara di antara mereka semua."

Lalu Abul Hassan bertanya, "Bagaimanakah kesabaranmu menghadapi semua musibah yang sangat hebat itu ?" 

Wanita itu menjawab, "Tiada seorang pun yang dapat membedakan antara sabar dengan mengeluh melainkan ia menemukan di antara keduanya ada jalan yang berbeda. Adapun sabar dengan memperbaiki yang lahir, maka hal itu baik dan terpuji akibatnya. Dan adapun mengeluh, maka orangnya tidak mendapat ganti yakni sia-sia belaka."


Demikianlah cerita di atas, satu cerita yang dapat dijadikan tauladan di mana kesabaran sangat digalakkan oleh agama dan harus dimiliki oleh setiap orang yang mengaku beriman kepada Allah dalam setiap terkena musibah dan dugaan dari Allah. Kerana itu Rasulullh saw bersabda dalam firman Allah dalam sebuah hadith Qudsi,:" 

Tidak ada balasan bagi hamba-Ku yang Mukmin, jika Aku ambil kekasihnya dari ahli dunia kemudian ia sabar, melainkan syurga baginya."


Begitu juga mengeluh. Perbuatan ini sangat dikutuk oleh agama dan hukumnya haram. Kerana itu Rasulullah saw bersabda,:

"Tiga macam daripada tanda kekafiran terhadap Allah, merobek baju, mengeluh dan menghina nasab orang." Dan sabdanya pula, " Mengeluh itu termasuk kebiasaan Jahiliyyah, dan orang yang mengeluh, jika ia mati sebelum taubat, maka Allah akan memotongnya bagi pakaian dari wap api neraka." (Riwayat oleh Imam Majah) 


Semoga kita dijadikan sebagai hamba Tuhan yang sabar dalam menghadapi segala musibah.

kerana SABAR ITU CANTIK :)

Tak tahu ??
Kaki melangkah menuju dunia baru untukku,
Ke seberang lautan harapan menggunung,
Sungguh!
Hanya Engkau yang tahu apa mahuku,
Iaitu mendalami islam sebagai cara hidupku,
Namun ku sangka ianya begitu mudah,
Baruku tahu Engkau menguji jiwaku..

Marcapada ini, bila kita tanyakan pada pemuda dan pemudi  tentang hukum atau agama, majoritinya mengetahui hukum bahawa menutup aurat itu wajib, merokok itu haram, ber’couple’ itu haram dan sebagainya. Namun mengapa ramai dalam kalangan syabab masih berlagak ‘tak tahu ??’ budaya tak tahu ini kurang di ambil peduli oleh kerajaan dan ibubapa. Mereka juga kurang jelas bahawasannya pemuda dan pemudi zaman ini demam teruk tentang agama sendiri.

Sungguh pilihan untuk memberikan kemewahan dan membutakan generasi muda dengan wang dan hiburan yang jelas memesongkan pemikiran anak muda ini merupakan satu kesalahan besar yang patut diperbetulkan! Namun apakan daya, ibubapa turut ikut sama berkomplot agar muda-mudi yang seharusnya mencontohi Sultan Muhammad Al-Fateh selaku generasi muda yang berjaya bertukar wajah diri menjadi golongan muda yang tak tahu tentang agamanya sendiri. Mencintai K-pop melebihi Rasulnya.

BUDAYA TAK TAHU

Ana kategorikan ‘tak tahu’ sebagai budaya kerana zaman ini menular sikap manusia yang berpura-pura dan tidak ambil peduli mengenai agama islam. Bilamana di keluarkan hukum tentang COUPLE ITU HARAM, maka sepatutnya semua masyarakat islam yang syok bercinta terus memutuskan tali yang tidak pernahpun terikat di antara mereka. Namun pilihan remaja adalah, buat-buat tak faham dan tak tahu.
Sedangkan Allah tidak memberi pilihan kedua, kerana tiada istilah darurat oleh itu boleh ber’couple’. Selain itu, bila mana dalam al-quran Allah jelaskan pada kaum hawa tentang WAJIB menutup aurat:

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.
                                                                                ( Surah An-Nur : 31 ) 
Allah menjaga kaum hawa dengan memerintahkan kaum hawa untuk menutup aurat, namun kaum hawa yang lupa pada wasiat Rasulullah dan Ayat Al-quran juga buat-buat TAK TAHU tentang suruhan ini. Menunggu seru yang sebenarnya telah lama sampai iaitu semenjak ayat ini di turunkan.
Hai manusia,
Andai saja kamu tahu,
Sungguh kamulah yang memerlukan ALLAH!
Dan bukan Allah yang memerlukanmu!
jika kamu menolak islam,
Maka seksa itu adalah ke atasmu,
Dan Allah,
Akan menggantikanmu dengan kaum lain yang lebih baik daripadamu,
Begitulah yang tercatat di sejarah islam,
Allah menggantikan kaumnya yang ingkar dengan kaum yang lebih baik !
Jika kamu terus dengan pendirianmu,
Bahawa kamu tidak ingin tahu!
Maka Allah tidak rugi apa-apa pun...


 ... Dan jika kamu berpaling (daripada beriman, bertaqwa dan berderma) Ia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain setelah itu mereka tidak akan berkeadaan seperti kamu
                                                  ( Surah Muhammad : 38)

                               HanyaAllahlahtempatmemohonkeampunandanpertolongan. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...