Thursday, 20 December 2012

Dakwah itu CINTA..

Andai engkau tahu betapa Allah itu sangat menyayangi hambaNya,
Maka kamu akan selalu mengingatiNya,
Tapi,
Mengapa manusia… Mengapa…
Setelah Dia memberikan segala-galanya kpdmu,
Engkau lupa kehadiranNya,
Engkau malah bongkak,
Mendabik dada di tengah dunia yang sebenarnya tiada harga,
Murah dan sia-sia.
Merasakan engkaulah raja yang terhebat,
Adakah engkau tahu dunia ini hanya pentas lakonan semata?
Maka ku doakan, agar ditiup di hatimu,
Rasa ingin kembali bersujud pada Tuhanmu…

Alhamdulillah, mungkin entry yang agak terlewat dari tarikh kejadian. Ana tiba-tiba rasa teruja untuk kongsikan pengalaman ana di satu kem tarbiyah, iaitu Islamic Summer Camp (ISC) untuk generasi yang ke-enam dan inilah kisahnya....


FIRST TIME YANG BEST!

Inilah kali pertama ana menjadi fasilitator untuk kem yang di anjurkan di Sabah dan PSS. Satu kejutan budaya buat ana, melihat peserta yang agak ramai dan pembawakan yang sangat lembut dan mesra. Takut, risau dan bercampur baur perasaan melihat besarnya tanggungjawab yang ana pegang apabila di berikan amanah sebagai fasi, memberikan ilmu yang ana kira agak berat untuk di sampaikan dengan adik-adik.. mungkin ana hanya menyampaikan, namun Allahlah yang akan memberikan kefahaman pada hambaNya.

TERUJA DENGAN SEMANGAT SYABAB

Melihat adik-adik yang kiranya dalam lingkungan umur 13 – 20 thn yang begitu teruja dan ghairah untuk mengumpul ilmu, tanpa ada rasa penat, tidak ada keluhan dan tidak ada rungutan keluar dari bibir adik2, yang mereka tahu, mereka gembira berada dalam majlis ilmu sebegini. Keterujaan yang membakar semangat ana untuk terus ingin berada di dalam perjuangan ini. Terima kasih adik2.

sayang semua... ke rumah yang terpilih..
^.^
semangat berdakwah 

MELANGKAH KERANA DAKWAH

Meneruskan program dengan satu misi lain iaitu JELAJAH DAKWAH, membawa adik-adik keluar berdakwah ke rumah-rumah penduduk berdekatan. Bila ana melihat wajah girang adik-adik melangkah dengan penuh semangat membawa risalah dakwah yang tersemat di dada, rasa sebak dan gembira melihat kesedaran syabab mempertahankan islam di atas muka bumi. Kami hanya berzikir di sepanjang jalan, yang ana dapat lihat pada wajah adik2 adalah senyuman riang, betullah dakwah itu cinta. J melangkah ke rumah yang terpilih, jauh nuuunn sana. Peluh menitik dari dahi menyentuh tanah, yang menjadi bukti perjuangan mereka membawa risalah islam itu bukan mudah. Badan akan sentiasa berpeluh, kaki akan rasa sakit, jiwa teruji, namun merasa manis, kerana menyakini janji Allah :  

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? ”Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya)." "(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam Syurga "Adn". Itulah kemenangan yang besar."
                                                                                             (As-Saff 61:10-12)
mana satulah fasinya.. ehehe
lipat cantik2 yee.. 
minum lepas penat berkerja :)


AKAK, SAYA TAKUT TAK KUAT..

Ana diberikan amanah untuk menjaga adik2 kumpulan ke-5 iaitu kumpulan sheikh ahmad yassin. Ana teringat kata-kata adik tercinta selaku Ameerah kumpulan 5.
“ Akak, saya takut saya tak kuat lah lepas keluar dari kem ini. Takut tak istiqamah pakai tudung. Sebabnya saya ikut teakwondo. Macamana ni kak ??? ”

Kesedaran dan takutnya untuk tidak istiqamah itu menyentuh hati ana. Menyentuh hati ana yang sudah berumur 20thn untuk rasa takut juga kalau2 satu hari nanti ana sukar untuk istiqamah. Seorang adik yang hatinya masih suci dan bersih, memahami konsep jihad dan pengorbanan, memahami dan menginginkan syurga yang Allah janjikan buat pejuang islam takut kalau2 hatinya di uji Allah hingga dia futur dalam perjuangan. Hatinya yang cukup kuat dan tabah! Hatinya yang cukup tegas untuk membawa agamanya!

Sesungguhnya orang-orang yang sebenar-benarnya beriman hanyalah orang-orang yang percaya kepada Allah dan RasulNya, kemudian mereka (terus percaya dengan) tidak ragu-ragu lagi, serta mereka berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan Allah; mereka itulah orang-orang yang benar (pengakuan imannya)."
                                                                                           (Al-Hujuraat 49:15)
.
ALHAMDULILLAH SYABAB

Bila di fikirkan, betapa beruntungnya adik-adik yang hadir, kerana menjadi pilihan Allah walaupun baru setahun jagung. Di pilih Allah untuk berada di jalan jihad ini. Kadang-kadang rasa cemburu kerana mereka hidup di masa muda mereka dengan indahnya islam yang pada waktu inilah sepatutnya remaja tengah seronok mengejar cinta monyet dan cinta dunia. Tetapi mereka, Allah pilih untuk di jauhkan dengan keseronokan dunia yang mengalpakan , untuk terus sebati bersama islam.. sungguh beruntung. Alhamdulillah syabab.


 BERSYUKURLAH adik-adikku.

Bersyukurlah saat Allah memilih antum ,
Namun ingat !
Proses tapisan masih berjalan,
Teruskan berdoa agar istiqamah dijalan cinta ini,
Takut-takut kita nanti tersingkir,
Menjadi top ten manusia yang Allah pilih untuk berada dalam perjuangan.
Sungguh Redha Allah mahuku..


sungguhdakwahitutidaksesenangsepertiyangkitaharapkantapidakwahitusebenarnyasangatINDAHtidaksepertiyangkitakeluhkan..

CAKAP BIAR MANIS...

KISAH LIMA PERKARA ANEH
Abu Laits as-Samarqandi adalah seorang ahli fiqh yang mahsyur.  Suatu ketika dia pernah berkata ayahku  menceritakan bahawa antara Nabi-Nabi yang bukan Rasul ada menerima wahyu dalam bentuk mimpi dan ada yang hanya mendengar suara.

Maka salah seorang Nabi yang menerima wahyu melalui mimpi itu, pada suatu malam bermimpi diperintahkan yang berbunyi “ esok engkau dikehendaki keluar dari rumah pada waktu pagi menghala ke barat. Engkau dikehendaki  berbuat :

Pertama  :  apa yang engkau lihat (hadapi) maka makanlah.
Kedua     : Engkau sembunyikan
Ketiga     : Engkau terimalah
Keempat : Jangan Engkau putuskan harapan
Kelima     : Larilah Engkau daripadanya.”Pada keesokan harinya Nabi itupun kaluarlah dari rumahnya menuju ke barat dan kebetulan yang pertama yang dihadapinya ialah sebuah bukit besar berwarna hitam. Nabi itu kebingungan sambil berkata “ aku diperintahkan memakan pertama aku hadapi, tapi sungguh aneh sesuatu yang mustahil yang tidak dapat dilaksanakan.” Maka nabi itu terus berjalan menuju ke bukit itu dengan hasrat untuk memakannya.  Ketika dia menghampirinya, tiba-tiba bukit itu mengecilkan diri sehingga menjadi sebesar buku roti. Maka nabi itu pun mengambilnya lalu di suapkan ke mulutnya. Bila ditelan terasa sungguh manis bagaikan madu. Dia pun mengucapkan syukur ‘Alhamdulillah’.

Kemudian nabi itupun meneruskan perjalanannya dan bertemu pula dengan sebuah mangkuk emas. Dia teringat akan arahan mimpinya supaya disembunyikan.  Lantas Nabi itu pun menggali sebuah lubang dan ditanamkan mangkuk emas itu, kemudian ditinggalkannya. Tiba-tiba mangkuk emas itu terkeluar semula. Nabi itu pun menanamkannya semula  sehingga tiga kali berturut-turut. Maka berkatalah Nabi itu, “ Aku telah melaksanakan perintahMu”. Lalu dia pun meneruskan  perjalanannya tanpa disedari oleh Nabi itu yang mangkuk itu terkeluar semula dari tempat ia ditanam.

Ketika dia sedang berjalan, tiba-tiba dia ternampak seekor burung helang sedang mengejar burung kecil. Kemudian terdengarlah burung kecil itu berkata , “ Wahai Nabi Allah tolonglah aku.” Mendengar rayuan itu, hatinya merasa simpati lalu dia pun mengambil burung itu dan dimasukkan ke dalam bajunya. Melihat keadaan itu, lantas burung helang datang menghampiri Nabi lalu berkata. “ Wahai Nabi Allah, aku sangat lapar dan aku menegjar burung itu sejak pagi tadi. Oleh itu janganlah engkau patahkan harapanku dari rezekiku.” Nabi itu teringatkan pesanan arahan dalam mimpinya yang keempat, iaitu tidak boleh putuskan harapan. Dia menjadi kebingungan untuk menyelesaikan perkara itu. Akhirnya dia membuat keputusan untuk mengambil pedangnya lalu memotong sedikit daging pahanya dan diberikan kepada helang itu. Setelah mendapat daging itu, helang pun terbang dan burung kecil tadi dilepaskan dari dalam bajunya.

Selepas kejadian itu, Nabi meneruskan perjalannya. Tidak lama kemudian dia bertemu dengan satu bangkai yang amat busuk baunya, maka dia pun bergegas lari dari situ kerana tidak tahan menghidu bau yang menyakitkan hidungnya. Setelah menemui kelima-lima peristiwa itu, maka kembalilah Nabi ke rumahnya. Pada malam itu, Nabi pun berdoa. Dalam doanya dia berkata, "Ya Allah, aku telah pun melaksanakan perintah-Mu sebagaimana yang diberitahu di dalam mimpiku, maka jelaskanlah kepadaku erti semuanya ini."

“Ya Allah aku telah pun melaksanakan perintahmu sebagaimana yang diberitahu dalam mimpiku, maka jelaskanlah kepadaku erti semuanya ini.”

Dalam mimpi beliau telah diberitahu oleh Allah S.W.T bahawa:

Yang pertama engkau makan itu ialah marah. Pada mulanya Nampak besar seperti bukit tetapi  akhirnya jika bersabar dan dapat mengawal iaitu menahannya, maka marah itu akan menjadi lebih manis daripada madu.

Kedua, semua amal kebaikan(budi) walau disembunyikan, maka ia tetap akan Nampak jua.

Ketiga, jika sudah menerima amanah  seseorang, maka janganlah kamu khianat kepadanya.

Keempat, jika orang meminta kepadamu, maka usahakanlah  untuknya demi membantu kepadanya meskipun kau sendiri  berhajat.

Kelima, bau yang busuk itu ialah ghibah ( menceritakan hal seseorang) maka larilah dari orang-orang yang sedang duduk berkumpul membuat ghibah.”

Saudara-saudaraku, kelima-lima kisah ini hendaklah kita semaikan dalam diri kita, kerana kelima-lima perkara ini sentiasa sahaja berlaku dalam kehidupan seharian kita. Perkara yang tidak dapat kita elakkan  setiap hari ialah mengata hal orang, memang menjadi tabiat  seseorang itu suka mengata hal  orang lain. Haruslah kita ingat bahawa kata mengata hal seseorang itu akan menghilangkan pahala kita sebab ada sebuah hadis mengatakan bahawa :

Diakhirat nanti ada seorang hamba Allah akan terkejut melihat pahala yang tidak pernah dikerjakannya. Lalu dia bertanya, “ Wahai Allah, sesungguhnya pahala yang Kamu berikan ini tidak pernah aku kerjakan di dunia dulu.”Maka berkata Allah S.W.T, “ ini adalah pahala orang yang mengata-ngata tentang dirimu.”

" Dengan ini haruslah kita sedar bahawa walau apa pun yang kita kata itu memang benar, tetapi kata mengata itu akan merugikan diri kita sendiri . Oleh itu, janganlah kita mengata hal keburukan  orang walaupun ia benar".

Wallahu a’lam..


semoga menjadi peringatan
sumber : http://www.islam2u.net
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...