Monday, 4 February 2013

APA NAK JADI KAU NI YOB..Terseksa jiwa, hati berdarah..
Penantian bantuan saudaramu yang kaku dan parah,
Saudara seislammu yang kini lupa kewujudanmu,
Sungguh!
Saudaramu yang hanyut dengan kesenangan dunia,
Sedang engkau disana bergelut nyawa,
Walau saudaramu membiarkanmu, ketahuilah,
Bahawa Allah itu ada disamping, dan di sisimu,
Maka jangan lupa untuk memohon padaNya,
Dialah tempat pergantungan teragung..

“Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara...”
(Surah Hujurat : 10)


INI KISAHNYA..

Isu umat islam di Rohingya yang ana kira majoriti umat islam kurang peka dan kurang tahu tentang hal ini. Anda tahu??? Tak tahu ea... ok xpe.. Ana bawakkan kisahnya dilembaran blog ini buat tatapan jiwa dan minda anda.

Siapa mereka? Mereka adakah kaum minoriti di Myanmar.  Sekiranya kita ditanya mengenai umat Islam di negara manakah yang tertindas ketika ini, nescaya yang kerap keluar dari mulut kita adalah Palestin, Syria, Afghanistan, Iraq, dan sebagainya. Tapi, berapa ramai di antara kita yang ambil tahu tentang penindasan yang berlaku terhadap umat Islam Rohingya di Myanmar (Burma) sejak sekian lama?

Isu Rohingya adalah isu umat Islam sejagat. Jadi, luangkan sedikit masa dan rajinkan diri membaca untuk mengambil tahu isu ini. Ingatlah, bahawa mengambil tahu dan mempunyai kepedulian terhadap orang lain terutamanya saudara seaqidah adalah sesuatu yang sangat dituntut oleh agama Islam yang luhur ini sebagaimana sabda Rasulullah saw yang bermaksud,

“Barangsiapa tidak mengambil berat tentang urusan umat Islam, maka bukanlah mereka daripada kalangannya”

1. Sejak 3 hb Jun 2012 baru-baru ini, 10 orang Muslim di Taunggote, daerah Tongu dibunuh dalam sebuah bas yang sedang pulang dari majlis Tabligh untuk kembali ke Rangoon, oleh sekumpulan pengganas dan kumpulan rasis etnik Rakhine.

2. Mereka diserang setelah seorang wanita Rakhine dikatakan telah dirogol dan dibunuh oleh orang Rohingya. Lanjutan itu, puak pengganas Rakhine Buddha telah menyerang semua penduduk Islam di Akyap, ibu negeri Arakan.

3. Manakala kampung Sara Prang dan Tarang Shong di daerah Rathidong telah dibakar semuanya sehingga tidak ada seorang pun lagi yang tinggal. Akibatnya ketegangan telah tercetus apabila orang Islam Rohingya terus dijadikan sasaran oleh Buddhis Rakhine termasuk di kawasan kampung lain di seluruh wilayah Arakan.

4. Setakat ini pertempuran antara pendudukan etnik Rohingya Muslim dan pihak keselamatan telah merebak ke beberapa perkampungan lain. Laporan yang diterima, polis menembak ke arah penduduk dan sehingga kelmarin beberapa orang telah terbunuh sementara ramai yang cedera.

5. Berdasarkan maklumat langsung dari Maungdaw, sebenarnya ramai umat Islam Rohingya yang telah dibunuh dalam tempoh beberapa hari yang lalu. Dari berita Kaladan Press Network, dilaporkan 100 orang Rohingya telah ditembak mati dan lebih 500 orang lagi cedera di Maungdaw.

6. Namun, mayat mereka yang dibunuh telah diangkut oleh tentera dan polis dan sehingga kini tidak diserah kepada keluarga yang berkenaan. Oleh sebab itu tidak ada maklumat tepat bilangan yang terbunuh sehingga kini.

7. Pelarian Rohingya di Malaysia melaporkan bahawa mereka berhubung langsung dengan keluarga di Arakan dan mendapati ramai yang tercedera tapi tidak dibenarkan mendapat rawatan di hospital. Akibatnya ramai yang mati dalam keadaan tidak mendapat ubat dan rawatan yang diperlukan.

8. Lebih memeranjatkan, pihak keselamatan, polis dan tentera, kini dilaporkan telah bekerjasama dengan etnik Rakhine untuk melancarkan serangan ke atas etnik Rohingya Muslim. Walaupun darurat diisytiharkan di Maungdaw dan kini di seluruh Arakan, pihak polis dan pengganas Rakhine dilaporkan terus menyerang penduduk Rohingya tanpa belas kasihan.

9. Pihak berkuasa telah menguatkuasakan Akta 144 yang menghadkan pergerakan penduduk, namun etnik Rakhine telah dibiar bebas berkeliaran di bawah pengawasan polis untuk membakar rumah dan merampas barangan penduduk Rohingya.

10. Setakat ini, berita yang diterima, empat perkampungan telah diserang dan dibakar. Rumah penduduk di sebuah kampung Samamia Para @ Myothu Gitelah dibakar termasuk sebuah masjid turut dirosakkan.

11. Rumah orang Rohingya dikawal rapi oleh pihak keselamatan, namun bukan untuk melindungi mereka, akan tetapi untuk menembak mereka jika mereka keluar rumah. Lantaran itu, penderitaan umat Islam Rohinga dalam beberapa hari ini bertambah parah bila mereka tidak dapat keluar dari rumah untuk membeli keperluan makanan seharian.

12. 9 hb Jun 2012, sebuah kampung iaitu Hazmia Para telah juga diserang dan dibakar. 10hb Jun 2012 , dua kampung paling besar iaitu Warlispara dan Saki Para (dua kampung paling ramai umat Islam Rohingya) yang mempunyai Madrasah dan ribuan pelajar telah diserang oleh pihak Rakhine.

13. Dilaporkan ramai yang terbunuh , masjid dan Madrasah di kampung tersebut juga dibakar. Dari maklumat terkini, semua perhubungan terputus dari Arakan termasuk tidak membenarkan sebarang rakaman mengenai apa yang berlaku di Arakan. Hanya melalui rangkaian telekomunikasi dari bandar sempadan dengan Bangaladesh iaitu Maungdaw sahaja telefon boleh berfunsgsi untuk mendapat maklumat.

14. Kutukan keras dilemparkan terhadap pihak berkuasa Myanmar yang sejak 1982 telah melancarkan penghapusan etnik terhadap kaum Rohingya. Umat Islam Rohingya pernah diperlaku secara kejam oleh regim tentera Myanmar pada tahun 1982 yang mengakibat 100,000 orang Rahingya terbunuh.

15. Kini lebih 400,000 pelarian Rohingya berada di kem pelarian di Bangladesh, 60,000 di Thailand, 150,000 di Pakistan, 40,000 di Malaysia. Puluhan pelarian di kem pelarian di Kutupalong dan Coax Bazar di Bangladesh berada dalam keadaan sangat dhaif kerana pihak berkuasa Bangladesh tidak memberi sebarang bantuan.

16. Nasib umat Islam Rohingya yang berada di Myanmar berada dalam keadaan yang sangat buruk dan sangat tenat. Undang-undang dan operasi keselamatan Nasaka sejak 1982 telah mengakibat kesengsaraan yang berat ke atas Umat Islam Rohingya yang masih berada di wilayah Arakan, Myanmar 

17. Antara penderitaan yang dialami ialah perampasan rumah, tanah, ternakan, pemusnahan masjid, arahan tidak dibenarkan membaiki mana-mana Masjid, ratusan Masjid dimusnah dan diganti dengan Pagoda Buddha, perkahwinan dan pergerakkan yang dihadkan hanya dengan keizinan tentera, penangkapan, penyiksaan tanpa bicara, perkosaan wanita dan pemaksaan keluar dari Islam dan dipaksa mengganut Buddha.

18. Penduduk Rohingya didera sehingga tidak dibenarkan memiliki walaupun pisau atau parang untuk kegunaan di rumah kecuali dengan izin tentera. Malah mereka juga tidak boleh memiliki telefon bimbit. Ada yang ditangkap dan dipenjara sehingga 7 tahun hanya kerana memiliki telefon bimbit.


Semoga kerajaan Malaysia menyatakan pendiriannya mengenai pembunuhan umat Islam oleh regim tentera Myanmar supaya segera mengambil tindakan untuk mengerakkan inisiatif dari pihak ASEAN agar pembunuhan ini dapat dihentikan dan etnik Rohingya dibela dan dilindungi. Kita mesti bertindak tegas jika penyembelihan umat Islam di Myanmar berterusan. Kekejaman regim tentera Myanmar menzalimi umat Islam Rohingya di Myanmar mesti dihentikan!


DILUPAKAN..

Menyedihkan bukan, saudara seislam yang hidup dibenua lainnya hanya tahu melihat. Tanpa bantuan. Apatah lagi yang tidak mengetahui langsung kewujudan saudaranya di Rohingya.

Kita semakin enak mengejar keseronokan dunia. Running Man tak pernah tinggal, lagu Oppa Gangnam style hafal, sekali dengan tarian kuda, isu bercinta selepas nikah hangat dari dulu hingga kini, isu Nikah Khitbah di bibir-bibir remaja, fashion terkini sentiasa terupdate, benda-benda yang kecil sahaja yang kita nampak. Benda-benda lagha inilah pendamping kita. Sungguh! BARAT dan orang-orang KAFIR telah berjaya menutup minda dan jiwa umat islam dengan duniawi. Terjajah dengan cinta dunia. Hingga lupa untuk melihat saudara kita yang memekik dan menjerit memohon bantuan dan kita buat-buat tak dengar.

Bayangkan, anak kita di depan mata kita dibunuh, ditendang, di pukul, dirogol dan macam-macam lagi. Dia menjerit memohon pertolongan daripada kita, tetapi kita menutup mata, menutup telinga agar tidak dapat mendengar dan tidak dapat melihat kesengsaraannya. Adakah seharusnya kita hanya bertindak sedemikian rupa? TIDAK! Sepatutnya kita menghulurkan bantuan. Bukan?

ISLAM DIKOTAK KATIKKAN...

“ Bodohlah dorang tu, kenapalah nak bunuh orang islam. Ape salah dorang??”
“ Kesian dorang..”
“ Doakanlah dorang agar dorang sentiasa tabah menghadapi semua tu. Semua tu Ujian ALLAH.”

 Ana tak tahulah samada anda perasan ataupun tidak tentang benda ni. Apa yang ana lihat perbezaan empayar ISLAM semasa kegemilangannya di zaman Rasulullah sehinggalah Zaman Khilafah Turki Uthmaniyyah dan empayar ISLAM kini.

Apa yang ana lihat, umat islam semakin bodoh kerana  semakin termakan dengan ubat pelali dan ‘dadah’ pengkhayal yang di keluarkan oleh barat melalui HIBURAN, SUKAN, UNDANG-UNDANG, PEMERINTAHAN, MAKANAN, PEMBELAJARAN, PERNIAGAAN, BATAS PEREMPUAN DAN LELAKI, dan macam-macam lagi. Menyebabkan manusia lupa tentang makna penciptaannya. Ana pun confused, ubat apa yang mereka gunakan untuk bagi umat islam diSELURUH dunia ini lupa tentang agama mereka, lupa tentang kepentingan tolong menolong sesama islam. Mengapa ana katakan statement umat islam dikotak katikkan, fenomena umat islam dibunuh beramai-ramai, dibakar beramai-ramai  di benua Afganistan, Iraq, Palestin di Gaza, dan semestinya di Rohingya, TIADA SIAPA YANG MAMPU MENGHENTIKANNYA.. betul tak? Sedangkan kalaulah diberi peluang untuk membuat nisbah jumlah antara penduduk islam dan bukan islam, manusia beragama islamlah yang teramai didunia. Namun mengapa perkara ini boleh berlaku?

Pemimpin-pemimpin umat islam diseluruh dunia yang hanya tahu berbangga dengan pangkat dan kuasa namun sememangnya KAKU dihadapan pemimpin kafir. Kecut dan tidak mampu berbuat apa-apa. Hanya dengan melawat? TIDAK akan, ana ulang sekali lagi , TIDAK AKAN mampu mengubah nasib mereka. Bilamana umat islam dibunuh beramai-ramai, saudara seislam yang begitu ramai tidak mampu menghalangnya. Memalukan bukan. Kita yang menjadikan umat islam itu dimata mereka tiada harga dan tiada maruah. Boleh dibunuh sesuka hati mereka. Kerana mereka tahu, umat islam tidak akan mampu melakukan apa-apa perubahan dan tidak mampu melakukan sesuatu untuk menghentikan kerja jahat mereka.

Kita imbas kembali sejarah kegemilangan islam yang berakhir pada tahun bersejarah 1924. Semasa zaman rasulullah, tidak ada sesiapapun yang berani untuk menyentuh umat islam. Tidak ada sesiapapun yang mampu menumpangkan kerajaan islam di MADINAH. Semua empayar mengakui kehebatan kerajaan islam waktu itu, termasuklah kerajaan islam ketika Khulafa Ar-Rasyidin, sehinggalah kerajaan Turki Uthmaniyah. Semua empayar diseluruh dunia tidak dapat memperkotak katikkan umat islam. Bilamana ada umat islam di negara lain berperang, maka seluruh kerajaan islam akan menghantar wakil dan tentera untuk menghulur bantuan.

Tapi kini? Tepuk dada tanya iman, mengapa umat islam diperlakukan seperti ini. Sekadar tangisan tidak mampu mengubah nasib mereka.

MENGAPA?

Kerana umat islam kini melupakan tanggungjawabnya sebagai hamba Allah. Sudah merasa terlalu hebat, padahal sekadar sementara cuma. Memalukan. Saudara seislam kita memohon bantuan, pemimpin masih boleh mempertimbangkan dua tiga hari, dan akhirnya tidak ada bantuan dihulurkan?? Bendelah. Dalam tempoh dua tiga hari masa yang dia ambil untuk berfikir itu, mungkin sudah berpuluh-puluh orang yang terbunuh.
Mungkin ini adalah ujian buat mereka dan ujian juga untuk seluruh umat islam. Allah turunkan ujian ini sebenarnya untuk menyatukan kita, untuk menjadi satu titik permulaan untuk penyatuan kembali umat islam untuk melakar kegemilangan yang telah lama terpadam dan tersimpan di buku-buku sejarah yang kini sudah berhabuk. To unite us.

MUNGKIN...

Kinilah masanya untuk kita fikirkan kembali tentang permasalahn umat islam. Mengembalikan segalanya kepada asal. Sudah CUKUP kita mengagungkan kegemilangan islam suatu ketika dulu yang telah tercatat di ratusan buku, tetapi jadikan ianya satu pendorong untuk kita melakar dan menegakkan kembali syiar islam yang telah lama terkubur. Sekadar kita mengagungkan kejayaan umat terdahulu yang pernah memerintah dua per tiga dunia, dan kita hanya tahu duduk diam di warung-warung jalanan sambil rancak menceritakan sejarah zaman lampau. Sungguh tidak akan mengembalikan kegemilangan itu.

Sudah cukuplah mereka memijak kepala umat islam, kerana KITA BERMARUAH! ISLAM punya kekuatan. Kini masanya kita bangkit kembali membela islam. Bangkit kembali bersujud pada yang Esa, mengembalikan semangat syabab seperti AL-Fateh , mengembalikan kegemilangan kerajaan islam yang disisi Umara’nya ada Ulama.

Mungkin inilah masanya untuk kita bangkit bersama mencipta sejarah kegemilangan islam sepertimana yang pernah tercatat dahulu. Sudah cukuplah dengan angan-angan bodoh remaja kita dengan hiburan melampau, dengan kisah cinta haram yang melalaikan. Kini kita bina cinta pada Khaliq, agar hidup diberkahi Allah.

Inilah mahu kita, Umat yang sedar tentang permasalahan umat seislam. Umat yang begitu dekat dengan Allah, maka akhirnya tidak akan ada UMAT ISLAM YANG DIBUNUH SESUKA HATI seperti mana hari ini...

"Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; "Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang­-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi saw. menjawab, "Bahkan kanu pada hari itu banyak sekali, tetapi kanu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi kita nenjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati"."
                                                                                                     HADIS RIWAYAT ABU DAUD


     Salam maaf dari kami untukmu saudaraku di Rohingya.

> Titisan darah yang mengalir dibumi tapakmu, semoga akhirnya adalah jannah..<

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...