Tuesday, 8 January 2013

DAI’E KAH AKU???
Hati kotor basuh dengan clorox,
Tapi takut-takut clorox menghakis daging hati,
Lalu basuhlah hati dengan zikr dan mengingati Allah,
Sungguh ianya lembut dan membersihkan,
Menghakis dosa menjernihkan hati...


Assalamualaikum dari diri ana yang punya banyak dosa. Cuba untuk berkongsi namun berhati kotor, ilmu yang lebih kecil dpd zarah, layakkah ana untuk menyampaikan. Namun Ya Allah kuatkan diri untuk terus bertaubat.

Begitu terkesan dengan penulisan seorang sahabat, penulisan bertajuk ‘Cermin Kesayanganku’ . sebuah penulisan yang ringkas namun membawa mesej yang berguna dan berkesan buat para dai’e untuk refleksi diri dan jiwa. Satu mesej pedas yang masih berlapik adab, kerana penulisannya yang sangat mendekati realiti dai’e marcapada ini. Mungkin penulisan ini boleh kita jadikan teguran buat diri dan hati kita agar lebih memahami dan ‘check list‘ amalan kita selaku pemegang pangkat ‘DAI’E’.

Dai’e tersayang,

Bila di baca dan di hayati penulisan sahabat yang bernama Akh Abdurrahman ini, rupa-rupanya satu penulisan berbentuk peringatan penting buat dai’e. Selaku dai’e, kita sudah selalunya memberi dan menegur, kini masanya kita pula mendengar teguran dan perbaiki diri. Apa yang ana lihat diri ana yang juga kononnya dai’e, betapa malunya bila nak di bandingkan dengan amalan-amalan sahabat2 nabi dan amalan-amalan jundullah di Mesir. Bila refleksi hati, lagi-lagi ana jadi malu. Bila ana baca penulisan ini, ana terdetik untuk mengupas tentangnya kerana betul! Inilah realiti dai’e kini.

Membawa risalah islam itu bukan mudah sahabat. Dengan hati kotor, ilmu kurang, taklid buta, amalan entah kemana, mengkritik tak sudah, ikhtilat tidak terjaga dan bagaimana ilmu yang di sampaikan melekat dalam hati mad’u. Sungguh sepatutnya, setelah bergiat sebagai dai’e, semakin ghairah memperbaiki amal dan banyak bertaubat dan tundukkan hatinya pada Allah.

Ana jadi malu dan rasa terlalu berdosa setelah membaca penulisan ini. Antara ayat yang betul-betul melekat di hati ana adalah :

Macam mana agaknya jika kita hendak melihat diri kita sendiri jika tidak ada cermin, bayangkan jika tidak wujud cermin di dunia ini sudah tentu kita selamanya tidak akan tahu macam mana rupa telinga kita… haha..lucu bukan, tapi lucunya lagi jika cermin hati kita sudah pecah berkecai, tidak dapat lagi kita melihat disebalik diri kita ini baik buruknya. Sebab itu lah laju je kita nampak keburukkan orang lain. Bak kata pepatah melayu “kuman di seberang nampak, gajah depan mata tak nampak”. Habis semua orang kita nak selidiki keburukkan orang lain. Jika cermin hati itu ada nescaya masing-masing senantiasa sibuk asyik duk perbetulkan kesalahan dan kelemahan diri sendiri sampai tidak ada ruang dan peluang kita nak ambil kisah keburukkan sahabat kita sehinggakan terpaksa bersangka baik dengan sahabat.

Cermin hati berkecai bagaimana mahu melihat salah diri, bagaimana mahu melihat dosa-dosa yang melekat di daging hati kita. Dai’e, jom muhasabah jiwa dan minda. Sudah masanya diri kita di muhasabah agar darah-darah di setiap urat saraf kita yang selama ini mungkin ada yang sukar untuk di pam , kita lancarkan kembali. Luruskan niat kita, banyak perbaiki diri. Melihat masalah umat yang tidak berkesudahan, mungkin berpunca dengan diri kita juga yang ‘tidak buat kerja’ seeloknya. Masalah umat yang menjadi-jadi walaupun sudah di bacakan azab-azab yang menanti di akhirat kelak, memang Allah yang menyentuhkan hidayah pada hati yang terpilih sahaja. Namun mungkin juga kerana hati kita yang kotor menyebabkan mereka tidak faham dan tidak boleh menerima ilmu yang di sampaikan.

Sungguh menjadi dai’e itu memang payah, sentiasa mau memperbaiki jiwa dan diri agar minda bergerak mengikut iman.

Antara petikan penulisan yang harus di tanyakan buat semua dai’e:

Falsafah barat ada menyebut “If you judging a person, it’s not defined who they are, it’s define who you are”. Jika kita sibuk duduk buka aib orang, sebenarnya kita sibuk duduk tunjuk aib kebodohan diri kita sendiri. Cubalah sedaya cari, kumpul dan cantumkan balik cerminan hati kita. Barulah kita dapat lihat bagaimana lifestyle diri kita dalam seharian. Adakah menepati syariah dan sunnah ataupun kita pendokong tetap barat secular… bermula pagi-pagian apa yang kita buat:
Subuh kita pukul berapa?
Duha kita dimana?
Al-quran 1 juzuk sehari buat bekalan sang daie… daie la kononnya……?
Dimana masjid di hati kita?
Apa yang kita makan?
Dimana sahabat lain semasa kita sedang melayani nafsu makan kita?
Sehinggalah tabir malam menyingkap, sudah sebanyak mana dah dakwah kita hari ini selaku seorang daie... daie ke kita nie?... aiisshhh….. tak layak aku… sepanjang hari melayani kerenah nafsu sehingga penat mengulit tidur bersama nafsu. Dimana sekelumit iman ku, betulkah apa yang aku kerjakan hari ini. Adakah hari ini lebih baik dari semalam atau aku merubah menjadi orang yang celaka hari ini. Masih adakah harapan untuk aku menjadikan esok lebih baik dari hari ini agarku menjadi orang-orang yang beruntung… urrmm….!!!

Walaupun terasa malam sangat panjang,
Mentari siang akan muncul juga.
Walaupun hidup ku rasa panjang,
Akan diarak usung ke kubur juga…

Kuharapakan cermin kesayangan ku, cerminan buat diriku, cermin hatiku akan ku kutip, ku susun elok-elok, kucantumkannya kembali untuk membolehkan aku senantiasa menilik rupa keperibadianku.

Menjadi seperti UMAR ABDUL AZIZ,

Biar ana bawak sahabat-sahabat untuk merentas masa lampau untuk menghayati kisah pemimpin Umar Abd Aziz. Seorang pemimpin yang di ceritakan oleh isterinya , Fatimah binti Abdul Malik bin Marwan.

Fatimah Rahimahullah berkata,

“Umar bin Abdul Aziz, jika masuk ke rumah, dia langsung menuju ke mushallanya, kemudian dia menangis dan berdo’a sampai kedua matanya lelah (tidur), kemudian bangun. Seperti itulah yang dia lakukan di setiap malam.” (Taarikh Khulafa, As-Suyuthi)

Fatimah Rahimahullahberkata,

“Mungkin ada orang yang lebih banyak mengerjakan shalat dan puasa daripada Umar bin Abdul Aziz, tetapi aku belum pernah melihat orang yang lebih takut kepada Tuhannya daripada Umar. Jika dia shalat Isya terakhir (malam) dia menyendiri di mushallanya, lalu berdo’a dan menangis sampai kedua matanya tertidur. Kemudian bangun, berdoa dan menangis lagi sampai kedua matanya tertidur. Terus begitu sampai datang waktu shubuh.” (Az-Zuhud, Imam Ahmad)

Fatimah Rahimahullah berkata,

“Umar telah mengabdikan jiwa dan raganya untuk kepentingan manusia. Dia duduk untuk mereka di siang harinya, jika datang waktu sore dia masih melanjutkan tugasnya dalam memenuhi kebutuhan manusia sampai malam. Pada suatu sore dia sudah selesai dari tugas-tugasnya di siang hari, lalu dia mengambil lampu yang minyaknya diambil dari uangnya sendiri, kemudian berdiri dan shalat dua rakaat, kemudian dia merunduk dan meletakkan kepalanya di antara kedua tangannya, air matanya menetes di atas pipinya dan menangis tersedu-sedu. Demikianlah keadaannya pada malam itu sampai datang waktu subuh. Sedangkan pagi harinya dia berpuasa.” (Sirah Umar bin Abdul Aziz, Ibnu Al-Jau
Pada suatu malam, Umar bin Abdul Aziz Rahimahullah bangun untuk shalat malam, lalu membaca firman Allah, “Wa al-laili izaa yaghsyaa” (QS. Al-Lail), sampai pada firman Allah, “Fa andzartukum naaran taladzdzaa“, dia menangis sehingga tidak mampu melanjutkan ayat selanjutnya surat itu, dua atau tiga kali, sampai kemudian beliau membaca surat lainnya. (At-takwiif min An-Naar, Ibnu Rajab)


Muhasabah amal, hati dan diri...
Sentiasa perbaiki diri dan hati..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...